Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Flow injection amperometric evaluation of antioxidant capacity of chocolates having different cocoa content at a boron-doped diamond electrode
Autoři: Arbneshi Tahir | Frangu Arber | Frühbauerová Michaela | Červenka Libor | Berisha Liridon | Kalcher Kurt | Sýs Milan
Rok: 2021
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Technology and Biotechnology
Strana od-do: 194–200
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Průtokové injekční amperometrické hodnocení antioxidační kapacity čokolád s různým obsahem kakaa na diamantové elektrodě dopované bórem Pozadí výzkumu. Cílem tohoto příspěvku je představit instrumentálně jednoduchý analytický nástroj pro stanovení obsahu kakaové sušiny v čokoládě. Tato elektroanalytická metoda je založena na amperometrické oxidaci všech přítomných antioxidantů v čokoládě na diamantové elektrodě dopované bórem (BDDE), která je integrována do systému průtokového injekční analýzy (FIA). Experimentální přístup. V rámci optimalizace bylo zkoumáno třináct běžně se vyskytujících antioxidantů pomocí cyklické voltametrie na BDDE ve fosfátovém pufru 0,1 mol / l s různým obsahem methanolu (MeOH). Byly optimalizovány pracovní parametry, jako je obsah MeOH, rychlost průtoku a detekční potenciál. V zásadě byla výška oxidačního píku (aktuální odezva) představující oxidaci součtu antioxidantů (celkový obsah antioxidantů; TAC) vyjádřena jako obsah Troloxu. Výsledky a závěry. Pro analytické účely bylo nalezeno lineární rozmezí od 5,0 do 100 mg / l Troloxu popsané regresní rovnicí a charakterizované koeficientem determinace 0,9994. Získaná vysoká pozitivní korelace mezi stanovenými hodnotami ekvivalentní antioxidační kapacity Troloxu (TEAC) a obsahem kakaa charakterizovaná korelačním koeficientem 0,9187 pro osm náhodně vybraných vzorků (jedna bílá, dvě mléčné a pět hořkých čokolád) potvrdila skutečnost, že kakaová sušina představuje hlavní zdroj antioxidantů (redukční činidla). Novinka a vědecký přínos. Výzkum ukazuje, že hodnoty TEAC lze při analýze čokolády pravděpodobně považovat za další ukazatel obsahu kakaa běžně používaného teobrominu (pravost potravinářských výrobků). Vyvinutá FIA metoda by proto mohla sloužit jako jednoduchý analytický nástroj při kontrole kvality potravin. Antioxidační kapacita ekvivalentní Troloxu; amperometrie; diamantová elektroda dopovaná bórem; průtoková injekční analýza; obsah kakaa v čokoládě
eng Flow injection amperometric evaluation of antioxidant capacity of chocolates having different cocoa content at a boron-doped diamond electrode Research background. The objective of this paper is to introduce an instrumentally simple analytical tool for determination of cocoa solids content in chocolates. This electroanalytical method is based on amperometric oxidation of all present antioxidants in chocolates at boron-doped diamond electrode (BDDE) that is integrated in a flow injection analysis (FIA) wall-jet electrode system. Experimental approach. As part of optimisation, thirteen commonly occurring antioxidants were investigated using cyclic voltammetry at BDDE in 0.1 mol/L phosphate buffer with different methanol (MEOH) content. Working parameters, such as of MeOH content, flow rate, and detection potential, were optimised. Principally, the height of the oxidation peak (current response) representing the oxidation of the sum of antioxidants (Total Antioxidant Content; TAC) was expressed as Trolox content. Results and conclusions. For analytical purpose, a linear range from 5.0 to 100 mg/L Trolox described by regression equation and characterized by correlation of determination 0.9994 was found. Obtained high positive correlation between determined values of Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) and cocoa contents characterised by correlation coefficient of 0.9187 for eight randomly selected samples (one white, two milk, and five dark chocolates) confirmed the fact that cocoa solids represent the main source of antioxidants (reducing agents). Novelty and scientific contribution. The research demonstrates that TEAC values could be probably considered as additional marker of cocoa content in the chocolate analysis to commonly used theobromine (authenticity of food products). The developed FIA method could therefore serve as simple analytical tools in the food quality control. Trolox equivalent antioxidant capacity; amperometry; boron-doped diamond electrode; flow injection analysis; cocoa content in chocolate