Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Electrochemical behaviour of substances responsible for the vanilla aroma and a study of their structural analogues at the glassy carbon electrode
Autoři: Nawar Amir Shaaban Farag Moham | Švancara Ivan | Sýs Milan
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 67-77
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Elektrochemické chování látek zodpovědných za vanilkové aroma a studium jejich strukturních analogů na elektrodě ze skelného uhlíku V tomto článku bylo elektrochemické chování vanilinu, ethylvanilinu a jejich strukturních analogů studováno na elektrodě ze skelného uhlíku pomocí cyklické voltametrie. Na základě experimentálních pozorování a informací z literatury byly ve všech případech navrženy příslušné elektrodové reakční dráhy podle mechanismů ECE, kdy byly z jednoho reaktantu identifikovány až tři oxidační produkty. Bylo zjištěno, že oxidace vanilinu a ethylvanilinu na elektrodě probíhá v jediném kroku, po kterém následuje hydrolýza v orto-poloze a / nebo štěpení odpovídajícího alkoholu, což vede ke vzniku dvou elektrochemicky reverzibilních oxidačních produktů. Vanilin; ethylvanilin; o-kresol; guajakol; 4-hydroxybenzaldehyd
eng Electrochemical behaviour of substances responsible for the vanilla aroma and a study of their structural analogues at the glassy carbon electrode In this article, the electrochemical behaviour of vanillin, ethylvanilin, and of their structural analogues has been studied at the glassy carbon electrode using cyclic voltammetry. Based on experimental observations and information from literature, the respective electrode reaction pathways were proposed according to the ECE mechanisms in all cases, when up to three oxidation products were identified from one reactant. It has been found that the electrode oxidation of vanillin and ethylvanillin occurs in one single step, followed by hydrolysis in ortho-position and/or cleavage of the corresponding alcohol, giving rise to two electrochemically reversible oxidation products. Vanillin; ethylvanillin; o-cresol; guaiacol; 4-hydroxybenzaldehyde