Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Comparison of Chemical Composition and Biological Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Laurus nobilis L.
Autoři: Moučková Kristýna | Bajer Tomáš | Šilha David | Ventura Karel | Bajerová Petra
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Plant Foods for Human Nutrition
Strana od-do: 495-504
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Srovnání chemického složení a biologických vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací vavřínu ušlechtilého Účelem této studie bylo porovnat výtěžek, chemické složení, antimikrobiální a antioxidační vlastnosti esenciálních olejů (EO) izolovaných z listů vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis L.) dvěma různými destilačními metodami. Esenciální oleje izolované hydrodestilací (HD) a parní destilací (SD) byly analyzovány plynovou chromatografií spojenou s hmotnostní spektrometrií (GC-MS) a plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID). Hydrodestilace poskytla výtěžek 0,95 ± 0,06%, což bylo o něco vyšší než výtěžek získaný parní destilací 0,79 ± 0,07%. V oleji získeném pomocí SD bylo identifikováno sedmdesát tři sloučenin, v esenciálním oleji získaném hydrodestilací bylo identifikováno pouze 54 sloučenin. Antioxidační aktivita byla hodnocena radikálovou metodou 2,2-difenyl-l-pikrylhydrazyl (DPPH). Antimikrobiální aktivita získaných EO byla hodnocena diskovou difúzní metodou ve srovnání s několika vybranými antimikrobiálními látkami. Antimikrobiální aktivita byla testována na pěti mikroorganismech - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans. EO získané parní destilací měly vyšší antimikrobiální a antioxidační aktivitu než EO získené hydrodestilací. Laurus nobilis L.; esenciální olej; hydrodestilace; parní destilace; antimikrobiální aktivita; antioxidační aktivita
eng Comparison of Chemical Composition and Biological Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Laurus nobilis L. The purpose of this study was to compare the yield, chemical composition, antimicrobial and antioxidant properties of essential oils isolated from leaves of Laurus nobilis L. by two different distillation methods. The essential oils isolated by hydrodistillation (HD) and steam distillation (SD) were analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) and gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID). Hydrodistillation produced a yield of 0.95 ± 0.06% which is slightly higher than yield obtained by steam distillation 0.79 ± 0.07%. Seventy three compounds in the bay leaves oil obtained by steam distillation were identified while in essential oil obtained by hydrodistillation were identified only 54 compounds. The antioxidant activity was evaluated by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical method. Antimicrobial activity of obtained essential oils was evaluated by disc diffusion method in comparison with several chosen antimicrobials. The antimicrobial activity was tested on five microorganisms - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans. In general, oils produced by steam distillation had higher antimicrobial and antioxidant activities than hydrodistillation extracts. It seems that hydrodistillation is better for higher yield while steam distillation is better to use for more quality oils with stronger biological properties. Laurus nobilis L.; Essential oil; Hydrodistillation; Steam distillation; Antimicrobial activity; antioxidant activity