Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods
Autoři: Klikarová Jitka | Česlová Lenka | Kalendová Petra | Dugo Paola | Mondello Luigi | Cacciola Francesco
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: European Food Research and Technology
Název nakladatele: Springer
Místo vydání: New York
Strana od-do: 1241-1249
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Zhodnocení italských extra panenských olivových olejů na základě obsahu fenolických látek pomocí vícerozměrných statistických metod Obsah 40 fenolických látek byl stanoven v 68 vzorcích extra panenského olivového oleje z devíti italských regionů pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s DAD a hmotnostním spektrometrem. Isomery a deriváty oleuropeinu a isomery a deriváty ligstroside aglykonu tvořili hlavní část fenolického profilu. Nejméně byly zastoupeny isomery verbascosidu a apigenin. Pro rozdělení olejů byly využity různé techniky vícerozměrných statistických metod. PCA a FA analýzy rozdělily vzorky na dvě skupiny podle celkového množství fenolických látek a množství elenolové kyseliny nám dala informaci o zralosti oliv. Lineární diskriminační analýza klasifikovala vzorky na základě jejich geografického původu do tří skupin. extra panenské olivové oleje; fenolické látky; faktorová analýzy; diskriminační analýza; HPLC
eng Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods The content of 40 phenolic compounds was determined in 68 samples of extra virgin olive oils (EVOOs) coming from 9 Italian regions using high-performance liquid chromatography coupled to diode array detector and mass spectrometry. Oleuropein isomers (M = 540 g/mol) and derivatives (M = 378 g/mol) together with ligstroside aglycone isomers (M = 362 g/mol) and derivatives (M = 394 g/mol) were the major EVOOs compounds (median of 44-228 mg/kg). On the other hand, verbascoside isomers (M = 624 g/mol) and apigenin (M = 270 g/mol) were the minor compounds (median < 2 mg/kg). Different techniques of multivariate data analysis were applied to find important parameters for discrimination of EVOOs. Principal component analysis and factor analysis distributed the samples into two groups according to the total amount of phenols and quantity of elenolic acid giving information about ripeness of olives. Linear discriminant analysis successfully classified the samples according to their geographical origin into three groups (Northern Italy, Southern Italy, and Sicily). Extra virgin olive oils; Phenols; Factor analysis; Discriminant analysis; HPLC