Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Effect of long-term srorage on degradation of 21 phenolic compounds in green tea
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 97-110
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv dlouhodobého skladování na degradaci 21 fenolických látek v zeleném čaji 21 vybraných fenolových sloučenin přítomných v deseti vzorcích komerčně dostupného zeleného čaje bylo monitorováno pomocí HPLC / MS / MS po dobu 16 týdnů. Stabilita těchto látek během skladování byla zhodnocena pomocí vícerozměrné statistické analýzy. Metoda HPLC / MS / MS s vícerozměrnými statistickými metodami (PCA, FA, DA) umožnila rychlé vyhodnocení dlouhodobé odolnosti cenných sloučenin přítomných v zeleném čaji při dlouhodobém skladování a přinesla zákazníkům užitečné informace o jejich degradaci, která ovlivnila senzorické vlastnosti zeleného čaje jako je chuť a barva. Významné snížení obsahu všech sledovaných sloučenin bylo indikováno po 3 týdnech skladování, u kterého bylo také zjištěno, že závisí na typu použitého obalu. Vzorky v plastové krabičce byly během dlouhodobého skladování stabilnější ve srovnání se vzorky v papírové krabičce. zelený čaj; dlouhodobé skladování; fenolické látky; balení zeleného čaje; HPLC/MS/MS
eng Effect of long-term srorage on degradation of 21 phenolic compounds in green tea The storage resistance of 21 selected phenolic compounds present in ten samples of commercially available green tea was monitored using the HPLC/MS/MS over a 16 weeks period using multivariate statistical analysis to compare the different types of packaging. The HPLC/MS/MS method with the computer-aided analysis enabled the fast evaluation of the long-time storage resistance of valuable compounds present in green tea and yielded useful information to customers about their degradation, which affected the sensory properties of the green tea such as taste and colour. An explanatory data analysis provided an initial visualization of the multivariate data matrix while a factor analysis, hierarchical cluster analysis and discriminant analysis enabled classification of the green tea samples into clusters according to the storage resistance of the presented compounds. A significant reduction in the content of all monitored compounds was indicated after 3 weeks of storage, which was also found to be dependent on the type of packaging used. The samples in a plastic box were more stable during long-time storage in comparison to the samples in a paper box. Green tea; long-term storage; phenolic compounds; packages of green tea; HPLC/MS/MS