Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analysis of Derivatized N-Acyl Amino Acid Surfactants Using HPLC and HPLC/MS
Autoři: Valigurová Petra | Jarešová Lenka | Váňová Jana | Česla Petr
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Analytica
Strana od-do: 24-32
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza derivatizovaných tenzidů na bázi N-acyl amino kyselin pomocí HPLC a HPLC/MS Byla vyvinuta metoda pro analýzu slabých aniontových tenzidů na bázi N-acylaminokyselin. Tenzidy byly derivatizovány pomocí 2,4'-dibromacetofenonu za vzniku korespondujících 4'-bromfenacylesterů vhodných pro spektrofotometrickou detekci. Pomocí kapalinové chromatografie s UV a MS detekcí byly po derivatizaci analyzovány tenzidy obsahující glycin, threonin a glutamovou kyselinu. Profil gradientu byl optimalizován pomocí isokratických retenčních dat homologů mastných kyselin a s použitím vyvinuté metody byl charakterizován relativní obsah homologů mastných kyselin. Byla testována opakovatelnost a stabilita přípravy derivátů. Relativní obsah mastných kyselin byl porovnán s nejběžnějšími zdroji mastných kyselin prokazující nejvyšší hodnotu Pearsonova korelačního koeficientu s typickým profilem kokosového oleje.
eng Analysis of Derivatized N-Acyl Amino Acid Surfactants Using HPLC and HPLC/MS A method for the analysis of weak anionic surfactants based on N-acyl amino acids was developed. The surfactants were derivatized using 2,4′-dibromoacetophenone yielding 4′-bromophenacyl esters suitable for spectrophotometric detection. Surfactants containing glycine, threonine and glutamic acid were analyzed after derivatization using reversed-phase liquid chromatography with UV/Vis and MS detection. The gradient profile was optimized using isocratic retention data of N-acyl-linked fatty acid homologues. The relative content of the homologues of N-acyl-linked fatty acids was expressed using the determined method. The intraday repeatability and stability of the prepared derivatives was tested. The relative content of fatty acids in the surfactants was correlated with the most common sources of fatty acids, showing high Pearson’s correlation coefficients with the typical fatty acids profile of a coconut oil. amino acid surfactants; 2,4′-dibromoacetophenone; derivatization; reversed phase liquid chromatography; gradient elution