Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Classification of the Alcoholic Beverages by Using Electronic Nose Technique Based on Ultra-Fast GC
Autoři: Surmová Silvie | Wiśniewska Paulina | Śliwińska Magdalena | Dymerski Tomasz | Wardencki Waldemar | Namieśnik Jacek | Ventura Karel | Adam Martin | Eisner Aleš
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 147-156
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Klasifikace alkoholických nápojů technikou elektronického nosu založenou na ultrarychlé GC Každý alkoholický nápoj má své vlastní aroma a jedinečnou chuť. Elektronický nos (E-nose) je nástroj, který umožňuje analyzovat aroma vzorků. Tato práce ilustruje použití E-nose pro stanovení charakteristických vůní sedmi různých alkoholických nápojů (bourbon, brandy, koňak, vodka, likéry vyrobené z hrušek a ovocné destiláty vyrobené z citronu). Pro klasifikaci alkoholických nápojů byly použity následující chemometrické metody pro analýzu dat: analýza hlavních komponent (PCA), diskriminační faktorová analýza (DFA a měkké nezávislé modelování třídy analogie (SIMCA). Výsledky ukazují, že chemometrické metody PCA a DFA dovolují určit jednotlivé skupiny ovocných destilátů, bourbonu, koňaku a brandy, ale je obtížné oddělit body likéru, ginu a vodky. Pouze metoda SIMCA umožnila rozlišit body patřící všem skupinám bez jakékoli aproximace částí grafů. Alkoholy; Plynová chromatografie; Chemometrické metody; Senzory
eng Classification of the Alcoholic Beverages by Using Electronic Nose Technique Based on Ultra-Fast GC Each alcoholic beverage has its own distinct aroma and unique flavor. An Electronic nose (E-nose) is an instrumental tool which allows one to analyze the aroma of samples. This work illustrates the use of E-nose for the determination of characteristic aromas of seven different alcoholic beverages (bourbon, brandy, cognac, vodka, liqueurs made from pears, and fruit spirits made from lemon). The following chemometrics methods for the data analysis were employed for the classification of alcoholic beverages: principal component analysis (PCA), discriminant factorial analysis (DFA, and soft independent modelling of class analogies (SIMCA). The results show that chemometrics methods PCA and DFA allow us the determination of the individual alcoholic groups of fruit spirits, bourbon, cognac, and brandy but there is a difficulty with separation of liqueur, gin, and vodka points from one group. Only the SIMCA method allowed to distinguish the point belonging to all groups without any approximation of graph fragments. Alcohols; Gas chromatography; Chemometrics methods; Sensors