Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Colour, Moisture Adsorption and Antioxidant Properties of Oven-Dried Chockeberry Powder Obtained After Ultrasound-Assisted Osmotic Dehydration
Autoři: Frühbauerová Michaela | Červenka Libor | Królikowska Karolina | Pajak Paulina
Rok: 2021
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 21-32
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Barva, adsorpce vlhkosti a antioxidační vlastnosti prášku z plodů aronie získané po osmotické dehydrataci V rámci experimentu byly plody aronie podrobeny osmotické dehydrataci v roztocích erytritolu a xylitolu s využitím ultrazvuku. Takto ošetřené plody byly vysušeny, rozdrceny a takto vzniklý prášek byl na schopnosti adsorbovat vlhkosti při teplotě 25°C. U vzorků byla také měřena změna barevnosti a vybrané parametry antioxidační kapacity. adsorpce; antioxidační vlastnosti; aronie; osmotická dehydratace
eng Colour, Moisture Adsorption and Antioxidant Properties of Oven-Dried Chockeberry Powder Obtained After Ultrasound-Assisted Osmotic Dehydration Osmotic dehdration (OD) of chokeberry samples in erythritol (ERT) and xylitol (XYL) solutions enhanced by sonication (US) was examined in terms of moisture adsorption, colour and antioxidant properties. After air-forced drying, the powder subjected to OD in ERT solution exhibited higher equilibrium moisture contents (EMC) in 0.20–0.45 aw that those in XYL solution. On the other hand, EMC values increased with the increase of US time from 5 to 30 min in the case of XYL solution. CIEL*a*b colour system was used for the determination of colour changes. While L* values decreased with the increase of US time from 5 to 30 min for both osmotic agents, only XYL solution caused the increase of a* and b* to their maximum values at 30 min of sonication. Powder sample subjected to OD in ERT solution has shown higher total phenolic, total anthocyanin, and antioxidant capacity. We may conclude that OD of chokeberries coupled with 30 min of sonication resulted in chokeberry powder with the highest content of bioactive substances. Aronia; equilibrium moisture content; sweetener; anova