Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Changes in concentrations of 5-hydroxymethylfurfural, carbohydrates, and ethanol during the mead production
Autoři: Klikarová Jitka | Melicharová Šárka | Řezková Soňa | Česlová Lenka
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 37-50
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Změny koncentrací 5-hydroxymethylfurfuralu, sacharidů a etanolu během výroby medoviny Tato práce je zaměřena na sledování změn koncentrací 5-hydroxymethylfurfuralu, etanolu a sacharidů při výrobě medoviny, a to pomocí micelární elektrokinetické chromatografie se spektrofotometrickou detekcí, plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem a kapalinové chromatografie hydrofilních interakcí s detektorem indexu lomu. Změny koncentrací vybraných analytů byly sledovány při výrobě tří medovin vyráběných třemi českými včelaři. Po dobu dvou fermentačních měsíců byly pravidelně odebírány jednotlivé frakce medovin, které byly vždy analyzovány pomocí optimalizovaných analytických metod. Výroba medoviny; Etanol; Karbohydráty; 5-hydroxymetylfurfural (5-HMF); Separační techniky.
eng Changes in concentrations of 5-hydroxymethylfurfural, carbohydrates, and ethanol during the mead production This work is focused on monitoring changes in the concentrations of 5-hydroxymethylfurfural, ethanol, and carbohydrates during the mead production using various analytical techniques, namely micellar electrokinetic chromatography with spectrophotometric detection, gas chromatography coupled to flame-ionization detector, and hydrophilic interaction liquid chromatography with refractive-index detector, respectively. In this study, production of three mead samples made by different Czech beekeepers has been monitored. The individual mead fractions were regularly sampled for two months of fermentation and always analysed with the aid of the optimised analytical approach. Mead production; Ethanol; Carbohydrates; 5-hydroxymethylfurfural (5-HMF); Separation techniques.