Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

The Effect of Vibratory Grinding Time on Moisture Sorption, Particle Size Distribution, and Phenolic Bioaccessibility of Carob Powder
Autoři: Červenka Libor | Frühbauerová Michaela | Palarčík Jiří | Muriqi Sali | Velichová Helena
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Molecules
Strana od-do: 7689
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv doby vibračního mletí na sorpci vlhkosti, velikost částic a biologickou dostupnost fenolických látek v karobovém prášku Prášek z karobových lusků, vynikající zdroj zdraví prospěšných látek, našel své uplatnění v celé řadě potravinářských výrobků. Podmínky mletí ovlivňují fyzikální a chemické vlastnosti prášku, ale jejich vliv na biologickou dostupnost fenolických sloučenin v prášku z rohovníku nebyl dosud stanoven. Lusky rohovníku byly mlety po dobu 30–180 s ve vibračním mlýnku. Střední hodnoty (D50) velikosti částic se po 60 s mletí snížily (87,9 μm), poté vzrostly na 135,1 μm. Světlost vykazovala negativní korelaci s D50 a aw, zatímco hodnoty červenosti a žlutosti klesaly se snižováním velikosti částic a aktivity vody. Čím menší je hodnota D50, tím vyšší je rovnovážný obsah vlhkosti v prášku z rohovníku. Ve všech vzorcích karobového prášku byly nalezeny fenolové kyseliny (vanilková, ferulová, skořicová) a flavonoidy (luteolin, naringenin, apigenin). Doba mletí ovlivnila jejich obsah v karobovém prášku s maximálními hodnotami 180 s. Podobná pozorování byla učiněna při hodnocení antioxidační kapacity. Proces štěpení in vitro pouze zlepšil biologickou dostupnost obsahu katechinů ve všech vzorcích. Biologická dostupnost fenolických sloučenin a celkový obsah fenolů a flavonoidů však klesal s prodlužující se dobou mletí. Naše zjištění odhalila, že mletí lusků rohovníku po dobu 180 s zlepšilo extrahovatelnost fenolických látek; byla však snížena jejich biologická dostupnost. Karobový lusk stačí rozemlít po dobu 30 s, což zajistí dobrou dostupnost nutraceutik a nižší energetické náklady na mletí. fenolické látky; flavonoidy; HPLC analýza; trávení in vitro; korelace
eng The Effect of Vibratory Grinding Time on Moisture Sorption, Particle Size Distribution, and Phenolic Bioaccessibility of Carob Powder Carob pod powder, an excellent source of health-promoting substances, has found its use in a wide range of food products. Grinding conditions affect the physical and chemical properties of the powder, but their influence on the bioaccessibility of phenolic compounds in carob pod powder has not yet been determined. The carob pods were ground for 30–180 s in a vibratory grinder. The median values (D50) of particle size decreased after 60 s of grinding (87.9 μm), then increased to 135.1 μm. Lightness showed a negative correlation with D50 and aw, while the values of redness and yellowness decreased with the reduction in particle size and water activity. The smaller the value of D50, the higher the equilibrium moisture content of carob powder. Phenolic acids (vanillic, ferulic, cinnamic) and flavonoids (luteolin, naringenin, apigenin) were found in all samples of carob powder. The grinding time influenced their content in carob powder, with maximum values at 180 s. Similar observations were made when assessing antioxidant capacity. The in vitro digestion process only improved the bioaccessibility of catechin content in all samples. However, the bioaccessibility of the phenolic compounds and the total phenolic and flavonoid contents decreased with the increase in grinding time. Our findings revealed that the grinding of carob pods for 180 s improved the extractability of phenolics; however, their bioaccessibility was reduced. It is sufficient to ground the carob pod for 30 s, ensuring good availability of nutraceuticals and lower energy cost for grinding. phenolic; flavonoid; HPLC analysis; in vitro digestion; correlation