Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Co může prozradit profil mastných kyselin o bakteriích?
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
Strana od-do: 50-57
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Co může prozradit profil mastných kyselin o bakteriích? Chemotaxonomické metody používané v bakteriální systematice pro zisk informací o chemickém složení bakteriálních buněk často využívají analytické postupy. Jednou z nejvíce využívaných metod je analýza mastných kyselin (MK), resp. metylesterů mastných kyselin (FAME, z angl. Fatty Acid Methyl Ester) plynovou chromatografií (GC). Význam této metody pro identifikaci bakterií je založen na strukturálních rozdílech MK jako je délka řetězce, přítomnost nasycených či nenasycených MK, výskyt rozvětvených MK, nebo přítomnost MK s OH skupinou. Spolehlivost a přesnost identifikace bakterií je dána dodržováním standardního operačního postupu při kultivaci bakteriálních buněk i GC analýze. Jedním z velmi dobře propracovaných komerčních systémů pro analýzu bakteriálních MK je Sherlock Microbial Identification Systém (MIS). Jedná se o automatizovaný systém GC, který umožňuje identifikaci celé řady mikroorganismů na základě detekce profilu FAME. Přítomnost různých MK a jejich relativní množství je porovnáno s profily MK referenčních kmenů. Analýza MK plynovou chromatografií je jednoduchou, ekonomicky nenáročnou, a především spolehlivou metodou identifikace. GC; identifikace; mastné kyseliny
eng What can the fatty acid profile reveal about bacteria? Chemotaxonomic methods used in bacterial systematics often use analytical procedures to obtain information about the chemical composition of bacterial cells. One of the most widely used methods is the analysis of fatty acids (FA) or fatty acid methyl esters (FAME) by gas chromatography (GC). The relevance of this method for the identification of bacteria is based on structural differences in FA such as chain length, the presence of saturated or unsaturated FA, the presence of branched FA, or the presence of FA with an OH group. The reliability and precision of bacterial identification is due to the adherence to standard operating procedures for both bacterial cell culture and GC analysis. One of the very sophisticated commercial systems for bacterial GC analysis is the Sherlock Microbial Identification System (MIS), an automated GC system that allows the identification of a wide range of microorganisms based on the detection of the FAME profile. The presence of different FA and their relative abundance is compared with the FA profiles of reference strains. Analysis of FA by gas chromatography is a simple, economically inexpensive, and, above all, reliable method of identification. GC; identification; fatty acids