Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Phenolic content and antioxidant activity of linden syrup prepared from dried flowers by hot and cold brewing
Autoři: Červenka Libor | Muriqi Sali | Frühbauerová Michaela
Rok: 2023
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 31-41
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Obsah fenolických látek a antioxidační aktivita lipového sirupu připraveného ze sušených květů teplým a studeným způsobem Sirup z lipového květu se používá jako podpůrná léčba při nachlazení v lidovém léčitelství. V této studii byl sirup připraven smícháním sacharózy a bylinného nálevu vyrobeného horkým (HB) a studeným (CB) vařením z lipových květů sušených na vzduchu (AD) a lyofilizovaných (FD). Sirup byl konzervován zahřátím na 75 °C po dobu 25 minut s následným skladováním při 5 °C po dobu 21 dnů. Byla stanovena barva, pH, obsah fenolů a antioxidační aktivita. Horké vaření produkovalo sirupy s výrazně vyšším množstvím fenolických látek, flavonoidů a antioxidační aktivitou než vařením za studena. Obsahy katechinu (39,59 mg/l), epikatechinu (159,07 mg/l), kyseliny chlorogenové (44,66 mg/l) a tilirosidu (1,92 mg/l) byly u HB-FD vyšší než u HB- AD vzorky. Pokud jde o vaření za studena, účinně extrahoval katechin, epikatechin a kyselinu chlorogenovou ze vzorků květin sušených na vzduchu.
eng Phenolic content and antioxidant activity of linden syrup prepared from dried flowers by hot and cold brewing Linden flower syrup is used as a supportive treatment for colds in folk medicine. In this study, syrup was prepared by mixing sucrose and herbal infusion made by hot (HB) and cold (CB) brewing from air-dried (AD) and freeze-dried (FD) linden flowers. The syrup was preserved by heating at 75 °C for 25 min followed by storage at 5°C for 21 d. The colour, pH, phenolic content, and antioxidant activity were determined. Hot brewing produced syrups with a significantly higher amount of phenolics, flavonoids, and antioxidant activity than cold brewing. The con-tents of catechin (39.59 mg/L), epicatechin (159.07 mg/L), chlorogenic acid (44.66 mg/L) and tiliroside (1.92 mg/L) contents were higher for HB-FD than those of the HB-AD samples. Regarding cold brewing, it effectively extracted catechin, epicatechin, and chlorogenic acid from air-dried flower samples. Tiliae flos; HPLC analysis; sugar solution