Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

The Effect of Sample Pretreatment on the Anthocyanin Content in Czech Wild Elderberry (Sambucus nigra L.)
Autoři: Česlová Lenka | Kalendová Petra | Dubnová Lucie | Pernica Marek | Fischer Jan
Rok: 2023
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Molecules
Název nakladatele: MDPI
Místo vydání: BASEL
Strana od-do: 6690
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv přípravy vzorku na obsah anthokyaninů v černém bezu Tato práce se zaměřuje na analýzu anthokyanů přítomných v divoce rostoucím českém bezu pomocí spektrofotometrických metod a kapalinové chromatografie. Ke stanovení antioxidační kapacity, celkového obsahu fenolů a celkového obsahu anthokyanů byly použity spektrofotometrické metody. Dále byly stanoveny čtyři hlavní antokyaniny černého bezu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi s izokratickou elucí 30% vodného methanolu s 5% kyselinou mravenčí. Všechny optimalizované metody byly aplikovány na analýzu extraktů připravených ze vzorků zmrazených a sušených plodů černého bezu a výsledky byly vyhodnoceny pomocí analýzy hlavních komponent, která jasně rozdělila vzorky do jednotlivých skupin podle předúpravy vzorků (zmrazené a sušené vzorky). Zmrazené vzorky dosahovaly vyšších hodnot antioxidační kapacity a celkového obsahu fenolů a anthokyanů ve srovnání s vysušenými vzorky, pravděpodobně v důsledku degradace anthokyanů během procesu sušení. černý bez; anthokyany; HPLC; celkový obsah anthokyanů; celkový obsah fenolických látek; antioxidační kapacita; analýza hlavních komponent
eng The Effect of Sample Pretreatment on the Anthocyanin Content in Czech Wild Elderberry (Sambucus nigra L.) This work focusses on the analysis of anthocyanins present in wild Czech elderberries, using spectrophotometric methods and liquid chromatography. Spectrophotometric methods were used to determine antioxidant capacity, total phenolic content, and total anthocyanin content. Further, four major elderberry anthocyanins were determined using reversed-phase high-performance liquid chromatography with isocratic elution of 30% aqueous methanol with 5% of formic acid. All optimised methods were applied to the analysis of extracts prepared from frozen and dried elderberry fruit samples, and the results were evaluated using principal component analysis which clearly divided the samples into individual groups according to the sample pretreatment (frozen and dried samples). The frozen samples reached higher values of antioxidant capacity and total phenolic and anthocyanin contents compared to the dried samples, probably due to the degradation of anthocyanins during the drying process. elderberry (Sambucus nigra L.); anthocyanins; HPLC; total anthocyanin content; total phenolic content; antioxidant capacity; principal component analysis