Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Biologické účinky vybraných olejových extraktů na Arcobacter-like species
Rok: 2023
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: XXXII. Tomáškovy dny mladých mikrobiologů : sborník příspěvků
Název nakladatele: Masarykova univerzita
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 30-31
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Biologické účinky vybraných olejových extraktů na Arcobacter-like species Arcobacter-like species jsou Gram-negativní spirálovitě stočené bakterie patřící do nedávno navržené čeledi Arcobacteraceae. Tyto bakterie jsou často izolovány z odpadních i pitných vod, potravin nebo různých mořských živočichů. Některé druhy jsou považovány za významné zoonotické střevní patogeny u lidí i zvířat. Arkobaktery odolávají působení některých antibiotik a dalších antimikrobiálních látek, a to také díky schopnosti tvořit biofilmy. Cílem této studie bylo porovnání biologického vlivu připravených vodných extraktů dýňového, avokádového a sezamového oleje na planktonní buňky a také na tvorbu biofilmu arkobakterů. Pro vybrané kmeny byly zjištěny minimální inhibiční koncentrace (MIC) extraktů bujónovou mikrodiluční metodou a také byly vyhodnoceny minimální baktericidní koncentrace (MBC). Tvorba biofilmu v prostředí různých koncentrací extraktů byla hodnocena modifikovanou Christensenovou metodou. Většina testovaných kmenů arkobakterů byla inhibována 90 % koncentrací vodných extraktů avokádového, sezamového a dýňového oleje. Avšak u některých extraktů byla zjištěna hodnota MIC 45 %, a to v případě kmene A. thereius LMG 24488. Minimální baktericidní koncentrace byla shodná pro všechny testované oleje (90 %). Tvorba biofilmů arkobakterů byla zjištěna po 24 h kultivaci v prostředí všech testovaných extraktů. Nicméně vyšší tvorba biofilmu byla zaznamenána zejména při expozici v nižších koncentracích avokádového, sezamového i dýňového olejového extraktu (0,09-0,35 %). Kmen A. defluvii LMG 25694 byl celkově hodnocen jako kmen s nejvyšší produkcí biofilmu ve všech olejových extraktech. Naopak nejméně biofilmu produkoval kmen A. cryaerophilus CCM 7050, a to v přítomnosti všech testovaných koncentracích extraktů. Nejvyšší tvorba biofilmů u kmenů A. butzleri byla zaznamenána v prostředí avokádového oleje. U extraktu z dýňového oleje byla dokonce pozorována inhibice tvorby biofilmu A. butzleri. Naopak kmeny A. cryaerophilus vykazovaly největší schopnost tvorby biofilmu prá Arcobacter; olejové extrakty; antimikrobiální účinky
eng Biological effects of selected oil extracts on Arcobacter-like species Arcobacter-like species are Gram-negative curved rods belonging to the recently proposed family Arcobacteraceae. These bacteria are often isolated from wastewater and drinking water, food or seafood. Some species are considered to be important zoonotic enteric pathogens in humans and animals. Arcobacteria resist the effects of some antibiotics and other antimicrobial substances, also due to their ability to form biofilms. The aim of this study was to compare the biological effect of prepared water extracts of pumpkin, avocado and sesame oil on planktonic cells and also on arcobacterial biofilm formation. Minimum inhibitory concentrations (MICs) of the extracts were determined for the selected strains by the broth microdilution method and minimum bactericidal concentrations (MBCs) were also evaluated. Biofilm formation in the presence of different concentrations of extracts was evaluated by the modified Christensen method. Most of the tested arcobacterial strains were inhibited by 90% concentrations of water extracts of avocado, sesame and pumpkin seed oils. However, some extracts were found to have an MIC of 45 %, in the case of A. thereius strain LMG 24488. The minimum bactericidal concentration was the same for all oils tested (90%). Biofilm formation of arcobacteria was detected after 24 h of cultivation in the medium of all tested extracts. However, higher biofilm formation was observed especially when exposed to lower concentrations of avocado, sesame and pumpkin seed oil extracts (0.09-0.35%). A. defluvii LMG 25694 was evaluated as the strain with the highest biofilm production in all oil extracts. In contrast, A. cryaerophilus strain CCM 7050 produced the least biofilm in the presence of all tested extract concentrations. The highest biofilm formation in A. butzleri strains was observed in an avocado oil environment. Inhibition of A. butzleri biofilm formation was even observed with pumpkin seed oil extract. On the other hand, A. cryaerophilus strains showed Arcobacter; oil extracts; antimicrobial effects