Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Comparative analysis of volatile profiles and antimicrobial activities of freeze-dried and oven-dried pomegranate seeds: implications for waste valorization in a circular economy
Autoři: Kubáleková Jana | Bajerová Petra | Stará Ivana | Fawole Olaniyi Amos | Bajer Tomáš
Rok: 2024
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Biomass Conversion and Biorefinery
Název nakladatele: Springer
Místo vydání: Vídeň
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Komparativní analýza profilů těkavých látek a antimikrobiálních aktivit lyofilizovaných a v peci sušených semen granátového jablka: důsledky pro zhodnocování odpadu v oběhovém hospodářství Granátové jablko (Punica granatum), starobylé a dobře známé ovoce, je vysoce ceněno v tradiční medicíně a potravinářském průmyslu pro své bohaté složení fytochemikálií. Tento výzkum zkoumal vliv sušení mrazem (FD) a sušení v peci (OD) na aromatický profil a antibakteriální aktivitu esenciálních olejů (EO) ze semen granátového jablka. Aromatické sloučeniny byly pro srovnání hodnoceny pomocí čtyř různých extrakčních technik - hydrodestilace (HD), extrakce nadkritickou tekutinou (SFE), mikroextrakce tuhou fází (HS-SPME) a simultánní hydrodestilace-extrakce (SHDE). Antibakteriální aktivita EO byla testována u 7 mikroorganismů, včetně 3 grampozitivních (Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus), 3 gramnegativních (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae) a kvasinky (Candida albicans). Celkem bylo identifikováno 93 sloučenin (FD) a 55 sloučenin (OD), které patřily do skupin, jako jsou karbonyly, mastné kyseliny, estery, furany, alkoholy, laktony a další. Nebyly zjištěny žádné významné rozdíly v antimikrobiálních vlastnostech EOs mezi oběma způsoby sušení. Nejvyšší rezistenci vůči testovaným EOs vykazovala E. coli, jejíž růst zůstal neinhibován. K. pneumoniae a P. aeruginosa vykazovaly rezistenci, přičemž nebyly pozorovány žádné inhibiční účinky s výjimkou nejvyšších testovaných koncentrací (4550 μg.g-1 a 4580 μg.g-1). Z grampozitivních bakterií byl S. aureus inhibován při 4550 μg.g-1 a 4580 μg.g-1, B. cereus při 4550 μg.g-1 a 2425-4580 μg.g-1 a E. faecalis při 2275 μg.g-1 a 2425-4850 μg.g-1, zatímco C. albicans byl nejcitlivější (1138 μg.g-1 a 1213 μg.g-1). SFE se ukázala jako účinná při extrakci mastných kyselin, zejména nasycených mastných kyselin (SFA), zatímco HD a SHDE byly nejúčinnější při extrakci karbonylových sloučenin. Semena granátového jablka; těkavé látky; HD; SFE; SHDE; antimikrobiální aktivita
eng Comparative analysis of volatile profiles and antimicrobial activities of freeze-dried and oven-dried pomegranate seeds: implications for waste valorization in a circular economy Pomegranate (Punica granatum), an ancient and well-recognized fruit, is highly valued in traditional medicine and the food industry for its rich composition of phytochemicals. This research investigated the effect of freeze-drying (FD) and oven-drying (OD) on the aroma profile and antibacterial activity of pomegranate seed essential oils (EOs). The aromatic compounds were evaluated using four different extraction techniques—hydrodistillation (HD), supercritical fluid extraction (SFE), headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), and simultaneous hydrodistillation extraction (SHDE) for comparison. Antibacterial activity of the EO was tested in 7 microorganisms, including 3 Gram-positive (Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus), 3 Gram-negative (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae), and yeast (Candida albicans). A total 93 compounds (FD) and 55 compounds (OD) were identified, belonging to groups such as carbonyls, fatty acids, esters, furans, alcohols, lactones, and other unspecified categories. Furthermore, there were no significant differences in the antimicrobial properties of the EOs between the two drying methods. E. coli exhibited the highest resistance to the tested EOs as its growth remained uninhibited. K. pneumoniae and P. aeruginosa demonstrated resistance, with no inhibitory effects observed except at the highest concentrations tested (4550 μg∙g−1 and 4580 μg∙g−1). Among the Gram-positive bacteria, S. aureus was inhibited at 4550 μg∙g−1 and 4580 μg∙g−1, B. cereus at 4550 μg∙g−1 and 2425–4580 μg∙g−1, and E. faecalis at 2275 μg∙g−1 and 2425–4850 μg∙g−1, while C. albicans was the most susceptible (1138 μg∙g−1 and 1213 μg∙g−1). SFE proved effective in extracting fatty acids, particularly saturated fatty acids (SFAs), while HD and SHDE were most effective in extracting carbonyl compounds. Pomegranate seeds; Volatile compounds; HD; SFE; SHDE; Antimicrobial activity