Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

A simple and universal electrochemical assay for rapid field monitoring of E120 food additive
Rok: 2024
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Food Composition and Analysis
Název nakladatele: Academic Press (Elsevier)
Místo vydání: Cambridge
Strana od-do: 106709
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Jednoduchý a univerzální elektrochemický test pro rychlé terénní monitorování E120 potravinářského aditiva Pro rychlé monitorování hladiny kyseliny karmínové (E120 potravinářská přídatná látka) byla vyvinuta nákladově efektivní elektrochemická metoda. Tento test zjednodušuje proces přímou aplikací 50 ul kapalného vzorku na komerčně dostupný sítotiskový voltametrický senzor. Následná anodická oxidace se specificky zaměřuje na kyselinu karmínovou v komplexní matrici. Pro dosažení maximální selektivity s ohledem na variabilní složení běžných nápojů byla proudová odezva oblasti vrcholu kalibrována v lineárním rozsahu 0,01-50 mg na 100 ml(-1) kyseliny karmínové s citlivostí 2,232 mu A V mg(- 1) ml a detekční limit 4 x 10(-3) mg na 100 ml. Uspokojivá přesnost (relativní směrodatná odchylka menší než 4,5 %) byla zjištěna při jediném použití pěti senzorů. Praktická použitelnost vyvinutého screeningového elektrochemického testu při kontrole bezpečnosti potravin byla úspěšně ověřena při analýze sladkých bonbonů, nealkoholických nápojů a energetických nápojů. Kyselina karmínová; Jednorázové senzory; Elektrochemický test; Potravinářské barvivo; Screeningová analýza
eng A simple and universal electrochemical assay for rapid field monitoring of E120 food additive A cost-effective electrochemical method was developed to rapidly monitor carminic acid (E120 food additive) levels. This assay simplifies the process by directly applying 50 mu L of liquid sample onto a commercially available screen-printed voltammetric sensor. The subsequent anodic oxidation specifically targets the carminic acid within the complex matrix. To achieve maximum selectivity with regard to the variable composition of common beverages, the peak area current response was calibrated within a linear range 0.01-50 mg per 100 mL(-1) of carminic acid, with a sensitivity of 2.232 mu A V mg(-1) mL, and a detection limit of 4 x 10(-3) mg per 100 mL. A satisfactory precision (relative standard deviation less than 4.5 %) has been found with a single use of five sensors. Practical applicability of the developed screening electrochemical assay in the food safety control was successfully verified in analysis of sweet candies, soft beverages, and energy drinks. Carminic acid; Disposable sensors; Electrochemical assay; Food colourant; Screening analysis