- Detekce mikroorganismů kultivačními technikami a molekulárně-biologickými metodami
- Sledování výskytu a detekce patogenních a toxinogenních mikroorganismů v potravinách (i biopotravinách), vodě a v prostředí (rod Listeria, Arcobacter, Campylobacter, toxinogenní plísně)
- Sledování mikroorganismů způsobující kažení potravin a predikce jejich rozvoje v potravinové matrici
- Efekt biocidních přísad (nátěrové hmoty, textil, zdiva, nové látky s desinfekčními vlastnostmi)
- Sledování antimikrobiálních vlastností polysacharidových materiálů, přírodních látek a nově syntetizovaných látek
- Sledování antimikrobiálních vlastností modifikovaných materiálů pro léčbu chronických ran a prevenci chirurgických infekcí ve zdravotnictví
- Sledování výskytu anaerobních mikroorganismů v chronických ranách a jejich citlivost na antibiotika
- Testování citlivosti mikroorganismů k antibiotikům
- Vývoj nových ředících roztoků pro kančí ejakuláty
- Sledování výskytu urogenitálních mykoplazmat v genitálním ústrojí mužů a žen
- Proteomická analýza membránových proteinů urogenitálních mykoplazmat
- Fluorescenční in situ hybridizace
- Sledování tvorby biofilmů a jejich detekce
- Mikrobiologický rozbor vody
- Moderní metody detekce a stanovení mikrobiálních toxinů
- Detekce DNA elektrochemickými metodami