Moderní instrumentální metody v analytice materiálů, potravin a biologických vzorků
Poskytovatel: Univerzita Pardubice
Program: Studentská grantová soutěž
Období realizace: 01.01.17 - 31.12.17
Pracoviště:
Fakulta chemicko-technologická - FCHT
Hlavní řešitel: Ventura KarelSpoluřešitelé: Adam Martin | Červenka Libor | Fischer Jan | Holčapek Michal | Česlová Lenka | Meloun Milan | Švancara Ivan | Česla Petr | Bajerová Petra
Popis:
Budou připraveny nové kapilární monolitické kolony a studovány jejich chromatografické vlastnosti pro možnosti separací fenolických látek a flavonů, nukleosidů a dalších látek v systémech s HILIC a s RP retenčním mechanismem. Bude pokračovat výzkum v oblasti stanovení fyzikálně-chemických vlastností micelárních systémů, budou porovnány metody pro stanovení kritické micelární koncentrace alkylsíranů sodných i těkavých perfluorovaných kyselin jako tenzidů vhodných pro spojení s hmotnostní spektrometrií. Bude zkoumáno využití dvourozměrných separačních technik ve spojení kapilární chromatografie s kapilární elektroforézou s využitím fluorescenční detekce a jejich spojení s enzymatickými reaktory pro online štěpení (glyko)proteinů a následnou analýzu. U metody HILIC budou pokračovat studie separační selektivity a retenčních mechanismů pro analýzy porfyrinových barviv ve spojení LC-MS. V oblasti analýzy barviv a pigmentů bude výzkum zaměřen na vliv výrobních podmínek na kvalitu vyráběných pigmentů s důrazem na stanovení obsahu zbytkových nečistot. Budou vyvíjeny analytické metody pro hodnocení kvality medovin a separačními technikami (HPLC, CZE) budou hledány markery využitelné pro posuzování kvality medovin. Bude pokračovat vývoj LC-MS metod pro analýzu glykosfingolipidů a eikosanoidů, finální metody budou použity pro analýzu biologických vzorků za účelem hledání rozdílů mezi zdravými dobrovolníky a pacienty s nádorovými onemocněními. Získané výsledky budou vyhodnoceny vícerozměrnými statistickými metodami s cílem nalézt lipidy s nejvíce zvýšenou nebo i sníženou expresí vlivem studované nemoci. Studovány budou moderní mikroextrakční postupy analýzy aromaprofilu piva a pivních surovin s následnou analýzou metodami GC-FID/MS. Budou pokračovat studie zaměřené na analýzu těkavých látek z rostlinných materiálů s využitím různých extrakčních metod (SPME, SFE, aj.) s následnou separací na GC s hmotnostní detekcí. Budou zkoumány možnosti analýzy povýbuchových zplodin improvizovaných výbušin s využitím moderních GC-MS metod a současně analýza aminů po derivatizaci s využitím HPLC a fluorescenční detekcí. Bude studován vliv sušících teplot (40-70 °C) na kvalitu pohankových krekrů. Bude probíhat vývoj taveného sýra s funkčními vlastnostmi. V rámci elektrochemické studie bude využita modifikace uhlíkových elektrod ?-cyklodextrinem pro stanovení vybraných fenolických látek v potravinách. Bude pokračovat výzkum věnovaný uhlíkovým pastovým a tištěným elektrodám cílený na stanovení vybraných alkaloidů a extraktivní stripping voltametrii na pastových elektrodách pro stanovení lipofilních vitamínů v mléce. Vyvíjeny budou enzymatické biosenzory pro monitorování významných fenolických látek. Pokračovat bude vývoj nových typů iontově-selektivních elektrod. Budou testovány modifikace mikroelektrodových detektorů pro HPLC bez nutnosti použití referentní elektrody. V izotachoforetické analýze bude výzkum zaměřen na reakce siřičitanů s aldehydy a izotachoforetické stanovení aminokyselin. V oblasti atomové spektrometrie bude hlavním cílem vývoj a optimalizace efektivních metod pro stanovení, která jsou obecně považována v reálné analytické praxi za problematická nebo prakticky neproveditelná. Výzkum bude zaměřen na analýzu potravin, biologických materiálů, vzorků životního prostředí a průmyslových vzorků.
Budou připraveny nové kapilární monolitické kolony a studovány jejich chromatografické vlastnosti pro možnosti separací fenolických látek a flavonů, nukleosidů a dalších látek v systémech s HILIC a s RP retenčním mechanismem. Bude pokračovat výzkum v oblasti stanovení fyzikálně-chemických vlastností micelárních systémů, budou porovnány metody pro stanovení kritické micelární koncentrace alkylsíranů sodných i těkavých perfluorovaných kyselin jako tenzidů vhodných pro spojení s hmotnostní spektrometrií. Bude zkoumáno využití dvourozměrných separačních technik ve spojení kapilární chromatografie s kapilární elektroforézou s využitím fluorescenční detekce a jejich spojení s enzymatickými reaktory pro online štěpení (glyko)proteinů a následnou analýzu. U metody HILIC budou pokračovat studie separační selektivity a retenčních mechanismů pro analýzy porfyrinových barviv ve spojení LC-MS. V oblasti analýzy barviv a pigmentů bude výzkum zaměřen na vliv výrobních podmínek na kvalitu vyráběných pigmentů s důrazem na stanovení obsahu zbytkových nečistot. Budou vyvíjeny analytické metody pro hodnocení kvality medovin a separačními technikami (HPLC, CZE) budou hledány markery využitelné pro posuzování kvality medovin. Bude pokračovat vývoj LC-MS metod pro analýzu glykosfingolipidů a eikosanoidů, finální metody budou použity pro analýzu biologických vzorků za účelem hledání rozdílů mezi zdravými dobrovolníky a pacienty s nádorovými onemocněními. Získané výsledky budou vyhodnoceny vícerozměrnými statistickými metodami s cílem nalézt lipidy s nejvíce zvýšenou nebo i sníženou expresí vlivem studované nemoci. Studovány budou moderní mikroextrakční postupy analýzy aromaprofilu piva a pivních surovin s následnou analýzou metodami GC-FID/MS. Budou pokračovat studie zaměřené na analýzu těkavých látek z rostlinných materiálů s využitím různých extrakčních metod (SPME, SFE, aj.) s následnou separací na GC s hmotnostní detekcí. Budou zkoumány možnosti analýzy povýbuchových zplodin improvizovaných výbušin s využitím moderních GC-MS metod a současně analýza aminů po derivatizaci s využitím HPLC a fluorescenční detekcí. Bude studován vliv sušících teplot (40-70 °C) na kvalitu pohankových krekrů. Bude probíhat vývoj taveného sýra s funkčními vlastnostmi. V rámci elektrochemické studie bude využita modifikace uhlíkových elektrod ?-cyklodextrinem pro stanovení vybraných fenolických látek v potravinách. Bude pokračovat výzkum věnovaný uhlíkovým pastovým a tištěným elektrodám cílený na stanovení vybraných alkaloidů a extraktivní stripping voltametrii na pastových elektrodách pro stanovení lipofilních vitamínů v mléce. Vyvíjeny budou enzymatické biosenzory pro monitorování významných fenolických látek. Pokračovat bude vývoj nových typů iontově-selektivních elektrod. Budou testovány modifikace mikroelektrodových detektorů pro HPLC bez nutnosti použití referentní elektrody. V izotachoforetické analýze bude výzkum zaměřen na reakce siřičitanů s aldehydy a izotachoforetické stanovení aminokyselin. V oblasti atomové spektrometrie bude hlavním cílem vývoj a optimalizace efektivních metod pro stanovení, která jsou obecně považována v reálné analytické praxi za problematická nebo prakticky neproveditelná. Výzkum bude zaměřen na analýzu potravin, biologických materiálů, vzorků životního prostředí a průmyslových vzorků.