Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Zjišťování přítomnosti regulačního genu pro tvorbu aflatoxinu B1 v závislosti na produkci aflatoxinu B1.
Autoři: Brožková Iveta | Tomková Květa | Vytřasová Jarmila | Pejchalová Marcela | Šnévajsová Petra | Červenka Libor
Rok: 2007
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře IX. Monitorování cizorodých látek v životním prostředí
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 45-53
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Zjišťování přítomnosti regulačního genu pro tvorbu aflatoxinu B1 v závislosti na produkci aflatoxinu B1. Aflatoxiny jsou sekundární metabolity produkované plísněmi A. flavus, A. parasiticus, A. nomius a A. tamarii. Jejich biosyntéza vyžaduje řadu genů a enzymatických kroků, které jsou regulovány genem aflR. Předkládaná práce byla zaměřena na optimalizaci metody PCR a RT-PCR pro detekci plísní rodu Aspergillus, které obsahují regulační gen biosyntézy aflatoxinu B1. Pro optimalizaci byly použity sbírkové kultury A. parasiticus CCF-141, A. parasiticus CCM F-550 a A. flavus CCM F-108. Selektivita metody byla ověřena na sbírkových kulturách plísní, které se mohou vyskytovat v reálných vzorcích potravin společně s potenciálně aflatoxinogenními plísněmi rodu Aspergillus. Celkem bylo vyšetřeno 64 vzorků potravin. Sedmnáct z nich bylo pozitivních na přítomnost potenciálně toxinogenních plísní rodu Aspergillus. Osm kmenů rodu Aspergillus vyizolovaných ze vzorků obsahovalo v DNA aflR gen. aflatoxiny; rod Aspergillus; PCR; RT-PCR
eng Tha assesment of presence of regulating gene affecting aflatoxin B1 production Aflatoxins are produced as secondary metabolites by A. flavus, A. parasiticus, A. nomius and A. tamarii. The aflatoxin biosynthetic pathway involves several enzymatic steps and genes that appear to be regulated by the aflR gene in these fungi. This contribution focuses on optimization of the PCR and RT-PCR methods for the detection of the fungal genus Aspergillus, which contains a regulatory gene of aflatoxin biosynthesis. The cultures used for the optimization were pure A. parasiticus CCM F-550, A. parasiticus CCF-141 and A. flavus CCM F-108 cultures. The selectivity of this method was verified on pure cultures of a fungal genus other than Aspergillus. These fungi may occur in real samples of foodstuffs, potentially together with aflatoxinogenic fungi from the genus Aspergillus. On the whole, 64 samples of foodstuffs were examined. Seventeen of them were Aspergillus positive. Eight moulds isolated from samples contained the aflR gene in the DNA. aflatoxins; genus Aspergillus; PCR; RT-PCR