Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Effect of harvesting and processing of Stinging Nettle on the antioxidant capacity of its infusion
Rok: 2016
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 23-33
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv sklizně a úpravy kopřivy na antioxidační vlastnosti její infuze Antioxidační vlastnosti látek v různých matricích mohou být stanoveny různými metodami. V této práci byly použity metody DPPH, ABTS a FRAP. Výsledky získané těmito technikami byly porovnány a diskutovány. kopřiva, antioxidační kapacita
eng Effect of harvesting and processing of Stinging Nettle on the antioxidant capacity of its infusion The antioxidant properties of different matrices can be determined using various methods. In this work, two spectrophotometric methods based on the scavenging activity of the radicals DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and ABTS (2,2’-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) were used together with the spectrophotometric method based on the ferric reduction power of phenolic compounds. The results obtained using all three methods were compared and discussed for infusions prepared from different parts of stinging nettle (Urtica dioica L.). The influence of harvest time and location was also examined. The antioxidant capacity of all studied nettle infusions were correlated with the total phenolic content determined using Folin-Ciocalteu reagent. nettle, antioxidant capacity