Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Antimikrobiální účinnost extraktů získaných z olejů a jejich vliv na biofilmovou aktivitu
Autoři: Morávková Karolína | Šilha David | Bajer Tomáš | Pejchalová Marcela
Rok: 2019
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 113-126
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Antimikrobiální účinnost extraktů získaných z olejů a jejich vliv na biofilmovou aktivitu Cílem této práce bylo určit inhibiční účinky extraktů z olejů a také popsat schopnost tvorby bakteriálního biofilmu v přítomnosti těchto extraktů. K experimentům bylo vybráno šest kmenů arkobakterů, dále Staphylococcus aureus a Escherichia coli pro srovnání s arkobaktery. Kultivační metodou byla sledována inhibice vybraných bakterií během zvolené časové expozice. Ke zhodnocení biofilmové aktivity mikroorganismů byla vybrána tradiční Christensenova metoda. U všech bakteriálních kmenů byla sledována tvorba biofilmu v přítomnosti extraktů z olejů. Všechny vodné extrakty vykazovaly antimikrobiální schopnost během kultivačních experimentů. Ze všech testovaných extraktů byla největší antimikrobiální účinnost zaznamenána u extraktu z extra panenského olivového oleje Ballester, který dokázal inhibovat všechny arkobaktery již po 60 min expozici. Nejcitlivějším kmenem k testovaným extraktům byl S. aureus CCM 4223, naopak nejvíce rezistentní bakterií byla E. coli CCM 3957. Nejnižší antimikrobiální účinek vykazoval olej z pokrutin, který plně inhiboval pouze arkobaktery, ale až po 24 h expozice. Všechny testované bakteriální kmeny byly biofilmpozitivní. Trend tvorby biofilmu zaznamenaný pro různé koncentrace olejových extraktů se lišil v závislosti na vybraném bakteriálním kmenu či vzorku extraktu. Ke zvýšené tvorbě biofilmu u arkobakterů docházelo zpravidla při nejvyšší koncentraci testovaných extraktů (90%). Zajímavých výsledků bylo dosaženo u kmene S. aureus CCM 4223, kdy při 45% koncentraci byla naměřená biofilmová aktivita nejvyšší, a to pro všechny testované olejové extrakty. biofilm; Arcobacter; olejové extrakty; antimikrobiální agens
eng Antimicrobial activity of oil extracts and their effect on biofilm formation The aim of this work was to determine the inhibitory effects of oil extracts and describe the ability of biofilm formation in the presence of these extracts. Six strains of arcobacters were selected for the experiments, followed by Staphylococcus aureus and Escherichia coli for comparison with arcobacters. The cultivation method was used to pursuance the inhibition of selected bacteria during the selected time exposure. The traditional Christensen method was chosen to evaluate the biofilm activity of microorganisms. Biofilm formation was monitored for each bacterial strain in the presence of oil extracts. All aqueous extracts showed antimicrobial abilities during cultivation experiments. Of all the extracts tested, the largest antimicrobial capacity was noted for the extra virgin olive oil extract (Ballester), which was able to inhibit all arcobacters after only 1 hour of exposure. The most sensitive strain to the tested extracts was S. aureus CCM 4223, while the most resistant bacteria was E. coli CCM 3957. Conversely, the weakest antimicrobial capacity in the pomace was shown, which was only able to inhibit arcobacters, but after 24 hours of exposure. All bacterial strains were biofilm positive. The biofilm formation trend recorded for various concentrations of oil extracts varied depending on the selected bacterial strain or extract sample. Increased biofilm formation in arcobacters was usually at the highest concentration of extracts (90%). Interesting results were obtained with strain S. aureus CCM 4223, at 45% concentration the biofilm activity was the highest, for all oil extracts tested. biofilm; Arcobacter; oil extracts; antimicrobials