Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Release of volatile compounds from sliced onion analysed by gas chromatography coupled to mass spectrometry and its antimicrobial activity
Rok: 2019
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Food and Nutrition Research
Strana od-do: 393-400
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza těkavých látek uvolňovaných z cibule po jejím nakrájení pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí a jejich antimikrobiální aktivita Rostliny patřící do rodu Allium jsou známé svým vysokým obsahem organických sloučenin síry, které jim dávají typickou chuť a aroma uvolňované během jejich zpracování. Tyto rostliny jsou také známé různými biologicky důležitými účinky, zejména antimikrobiální aktivitou. Těkavé sloučeniny se uvolňují enzymaticky po prasknutí rostlinných buněk. Uvolněné těkavé organosulfurové sloučeniny cibule byly monitorovány v čase za použití mikroextrakce tuhou fází na pevném prostoru spojené s plynovou chromatografií-hmotnostní spektrometrií (HS-SPME/GC-MS). Devatenáct organických sloučenin síry bylo identifikováno s různým průběhem uvolňování. Hlavními uvolňovanými sloučeninami byly thiopropanal S-oxid, methylprop(en)yldisulfid a prop(en)yltrisulfid. Antimikrobiální aktivita cibulové šťávy byla testována na 8 mikroorganismech pomocí diskové a jamkové difúzní metody. Zcela rezistentními mikroorganismy byly Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Bacillus subtilis, nejcitlivější byla kvasinka Candida albicans. cibule; organické sloučeniny síry; headspace mikroextrakce tuhou fází; antimikrobiální aktivita
eng Release of volatile compounds from sliced onion analysed by gas chromatography coupled to mass spectrometry and its antimicrobial activity Plants belonging to the genus Allium are known for their high content of organosulfur compounds, which give them typical flavour and aroma released during their processing. These plants are also known for various biologically important effects, in particular antimicrobial activity. The volatile compounds are released enzymatically after rupture of the plant cells. The released volatile organosulfur compounds of onion and their monitoring in time was done by using headspace solid phase microextraction coupled to gas chromatography-mass spectrometry (HS-SPME/GC-MS). Nineteen organosulfur compounds were identified with different course of release. The main released compounds were thiopropanal S-oxide, methylprop(en)yldisulfide and prop(en)yltrisulfide. Antimicrobial activity of onion juice was tested on 8 microorganisms using disc-diffusion and well-diffusion methods. Completely resistant microorganisms were Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Bacillus subtilis, the most sensitive was Candida albicans. onion; organosulfur compounds; headspace solid phase microextraction; antimicrobial activity