Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Biologická aktivita hydrolátů získaných z rostlinných matric
Autoři: Švarcová Karolína | Šilha David | Pejchalová Marcela | Moučková Kristýna | Bajerová Petra | Bajer Tomáš
Rok: 2020
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Čo nového v mikrobiológii
Název nakladatele: Československá společnost mikrobiologická
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 27
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Biologická aktivita hydrolátů získaných z rostlinných matric Rostliny produkují mnoho těkavých sloučenin, které jsou využívány pro výrobu esenciálních olejů (EO). Nejpoužívanější metodou sloužící k zisku EO zůstává destilace, vedlejší produkty destilace esenciálních olejů jsou hydroláty. Hydroláty patří mezi přírodní látky obsahující mnoho bioaktivních látek s antimikrobiálními účinky. Cílem studie je rozšířit současné znalosti o chemickém složení a antimikrobiální aktivitě hydrolátů získaných z levandule (Lavandula angustifolia Mill.), hřebíčku (Syzygium aromatum L.), fenyklu (Foeniculum vulgare Mill.) a bobkového listu (Laurus nobilis L.). Jednotlivé hydroláty získané destilací byly analyzovány pomocí GC-FID a GC-MS. Antimikrobiální aktivita těchto hydrolátů byla hodnocena proti širokému spektru bakteriálních kmenů pomocí diskové difúzní metody. Výsledky ukázaly významnou antimikrobiální aktivitu, zejména u zakoncentrovaných hydrolátů pomocí SPE. Modifikovaná Christensenova metoda byla použita ke sledování tvorby biofilmu u vybraných bakteriálních kmenů v přítomnosti nezakoncentrovaných a zakoncentrovaných hydrolátů. Hydroláty; GC-FID; GC-MS; antimikrobiální aktivita; biofilm
eng Biologic activity of hydrolates obtained from plant matrices Plants produce many volatile compounds that are used to make essential oils (EO). Distillation remains the most used method for obtaining EO, by-products of the distillation of essential oils are hydrolates. Hydrolates are among the natural substances containing many bioactive substances with antimicrobial effects. The aim of the study is to expand current knowledge about the chemical composition and antimicrobial activity of hydrolates obtained from lavender (Lavandula angustifolia Mill.), clove (Syzygium aromatum L.), fennel (Foeniculum vulgare Mill.) and bay leaf (Laurus nobilis L.). Hydrolates obtained by distillation were analyzed by GC-FID and GC-MS. The antimicrobial activity of these hydrolates was evaluated against a wide range of bacterial strains using the disk diffusion method. The results showed significant antimicrobial activity, especially for concentrated hydrolates by SPE. The modified Christensen method was used to monitor biofilm formation in selected bacterial strains in the presence of non-concentrated and concentrated hydrolates. Hydrolates; GC-FID; GC-MS; antimicrobial activity; biofilm