Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Bioaccessibility of Phenolics from Carob (Ceratonia siliqua L.) Pod Powder Prepared by Cryogenic and Vibratory Grinding
Autoři: Frühbauerová Michaela | Červenka Libor | Hájek Tomáš | Pouzar Miloslav | Palarčík Jiří
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Chemistry
Strana od-do: 131968
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Biodostupnost fenolických látek z karobového prášku (Ceratonia siliqua L.) připraveného kryogenním a vibračním mletím Prášek z lusků rohovníku připravený kryogenním (CG) a vibračním mletím po dobu 4 minut (VG-4) a 8 minut (VG-8) byl hodnocen z hlediska antioxidačních vlastností a obsahu fenolických látek. Biologická dostupnost fenolických látek byla stanovena po orální, žaludeční a střevní fázi trávení in vitro. CG karobový prášek měl vyšší celkový obsah fenolů (6,46 mg kyseliny gallové/g) a antioxidační kapacity, pokud jde o testy DPPH (15,60 mg Trolox/g) a ABTS (28,58 mg Trolox/g). Kvercitrin (44,54–64,68 μg/g) a kyselina skořicová (27,48–31,40 μg/g) byly nejhojnějšími fenolickými látkami ve všech vzorcích karobového prášku stanovených kapalinovou chromatografií. Biologická dostupnost pouze kyseliny ferulové (108 %) se zvýšila po strávení prášku CG rohovníku. Vibrační mletí (VG-4 a VG-8) zlepšilo biologickou dostupnost kyseliny skořicové (86–87 %), kyseliny vanilové (87–95 %), kvercitrinu (33–34 %) a naringeninu (19–22 %). Lepší biologická dostupnost fenolických složek byla pozorována u vibračně mletého karobového prášku. prášek; distribuce částic; barva; antioxidant; fenolické kyseliny
eng Bioaccessibility of Phenolics from Carob (Ceratonia siliqua L.) Pod Powder Prepared by Cryogenic and Vibratory Grinding Carob pod powder prepared by cryogenic (CG) and vibratory grinding for 4 min (VG-4) and 8 min (VG-8) was evaluated for its antioxidant properties, and phenolic content. The bioaccessibility of phenolics was determined after the oral, gastric, and intestinal digestion phases in vitro. CG carob powder had a higher total phenolic content (6.46 mg gallic acid/g) and antioxidant capacities in terms of DPPH (15.60 mg Trolox/g) and ABTS (28.58 mg Trolox/g) assays. Quercitrin (44.54–64.68 μg/g) and cinnamic acid (27.48–31.40 μg/g) were the most abundant phenolics in all carob powder samples determined by liquid chromatography. The bioaccessibility of only ferulic acid (108%) had increased after digestion of the CG carob powder. Vibratory grinding (VG-4 and VG-8) improved the bioaccessibility of cinnamic acid (86–87%), vanillic acid (87–95%), quercitrin (33–34%), and naringenin (19–22%). A better bioaccessibility of phenolic constituents was observed for vibratory ground carob powder. powder; particle size; color; antioxidant; phenolic acid