Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Ultrasound Effect on the Hydrogen Peroxide Oxidation of Corn Starch, Molecular Structure, and Functional Properties of Obtained Starch Derivatives
Autoři: Pietrzyk Slawomir | Dziadon Magdalena | Królikowska Karolina | Pajak Paulina | Červenka Libor | Bulánek Roman
Rok: 2024
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Starch = Starke
Strana od-do: 2300252
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv ultrazvuku na oxidaci kukuřičného škrobu peroxidem vodíku, molekulární strukturu a funkční vlastnosti získaných derivátů škrobu Tato studie si klade za cíl určit vliv ultrazvuku na oxidační proces škrobu, molekulární strukturu a jeho funkční vlastnosti. Kukuřičný škrob je oxidován peroxidem vodíku (s ionty Cu(II) nebo Fe(II) jako katalyzátory) v ultrazvukovém poli. Změny ve struktuře škrobu jsou identifikovány na základě stanovení karboxylových a karbonylových skupin, obsahu mědi, železa, molekulární charakterizace pomocí GPC, krystalinity, charakteristik želatinace a plochy povrchu. Funkční vlastnosti se určují na základě analýzy barevných parametrů, schopnosti vázat vodu, rozpustnosti ve vodě a vlastností pasty. Bylo zjištěno, že účinnost oxidace škrobu v ultrazvukovém poli je ovlivněna přítomností a typem katalyzátorů. Obsah kovu zabudovaného do škrobu během oxidace je přibližně o 15 % nižší, když je aplikována úprava ultrazvukem. Při využití ultrazvuku, dochází k zabudování kovu přednostně do pórů a otvorů zrna. Škroby oxidované v přítomnosti katalyzátorů Fe(II) a Cu(II) lze úspěšně použít nejen jako zahušťovadla v potravinářském průmyslu, ale také jako nosiče kovů v mnoha průmyslových odvětvích. funkční vlastnosti; peroxid vodíku; struktura škrobu; ultrazvuk
eng Ultrasound Effect on the Hydrogen Peroxide Oxidation of Corn Starch, Molecular Structure, and Functional Properties of Obtained Starch Derivatives This study aims to determine the effect of ultrasound on the oxidation process of starch, molecular structure, and its functional properties. Corn starch is oxidized by hydrogen peroxide (with Cu(II) or Fe(II) ions as catalysts) in the ultrasound field. Changes in starch structure are identified based on determinations of the carboxyl, carbonyl groups, copper, iron content, molecular characterization by GPC, crystallinity, gelatinization characteristics, and surface area. Functional properties are determined based on analysis of color parameters, water binding capacity, solubility in water, and pasting characteristics. It is found that the effectiveness of the starch oxidation under ultrasound is affected by the presence and type of catalysts. The content of metal incorporated into starch during oxidation is approximately 15% lower when an ultrasound treatment is applied. When starch oxidation is assisted with ultrasound, the metal incorporation preferentially occurs in the pores and holes of the grain. Starches oxidized in the presence of Fe(II) and Cu(II) catalysts can be successfully used not only as thickeners in food industry but also as metal carriers in many industries. functional properties; hydrogen peroxide; starch structure; ultrasonic treatment